Linkshandigheid

 

Tien tot vijftien procent van de mensen op deze wereld is linkshandig. Linkshandigheid wordt zowel bepaald door erfelijkheid als door omgevingsfactoren. Er zijn meer linkshandige mannen dan linkshandige vrouwen. Tot zover alle feiten over linkshandigheid.
 
Linkshandigheid wordt vaak als negatief gezien. Er zijn Nederlandse uitdrukkingen en gezegdes waar dit uit blijkt. Iemand die we negeren laten we links liggen. En iemand die onhandig is heeft twee linkerhanden. Mensen koppelen rechts aan goed en links aan slecht.
 
Bovendien wordt er op wikipedia een hele lijst met activiteiten opgenoemd die moeilijk zouden zijn voor linkshandigen. Een voorbeeld is: 'Fiets op de standaard zetten (zit aan de verkeerde kant van de fiets). (Is op te lossen door eerst op het zadel te gaan zitten en dan pas met de linkervoet de standaard in te klappen' . Deze onzinproblemen zijn waarschijnlijk opgeschreven door een rechtshandige, aan de voorbeelden te zien. Linkshandigen hebben niet zoveel ongemak als de meeste (rechtshandige) mensen beweren. Ze kunnen zich overal aan aanpassen en zijn gewend om in een rechtshandige maatschappij te leven.
 
Laten we ons daarom liever focussen op de positieve kanten van de linkshandigheid. Zo hebben linkshandigen voordeel bij sommige sporten (tennis, badminton) en kunnen ze beter schrijven in talen die van rechts naar links lopen (Arabisch, Hebreeuws)
 
Zo zien we maar weer. Linkshandig zijn is een stuk positiever dan de meeste mensen denken.
 
dr.Baksteen